Yuansu Hot Spring Resort is situated in Wuyi in the central part of Zhejiang Province. Accessible by train within two hours from both Hangzhou and Shanghai, Wuyi has been a popular destination as ‘The Hot Spring City of Eastern China.’ The Yuansu Resort is being built in response to the growing numbers of urban dwellers seeking a weekend respite in the rural countryside from the stress and pollution of city life.

Beijing-based designers CLOU architects were tasked to design the 15.000 sqm mountain resort comprising 80 villas.

The design strategy was centered on creating two essential experiences: The calm of being alone with nature and the liveliness of village life.

Working with pure geometry the masterplan nestles the buildings into the hilly slopes and valleys of the site, highlighting the existing topography. Raw materials such as wood formed concrete, timber, and rammed earth, will form a patina as nature reclaims its territory over time.

The welcome centre bridges across the main lake, offering a scenic lounge area hovering just above the water. The open plan concept of the concrete table-top building seeks to offer a sense of informality between guests and staff.

A village promenade through bamboo forests connects further public amenities including a Chinese restaurant, a group of nine tea house pavilions, and a recreational zone with a library, a children’s centre, and a natural swimming pool.

The one-bedroom waterfront lodges line the lake and creeks in the valleys. The low eaves of their shallow gabled roofs frame the views to the waterfront and the bamboo forest on the back.

The two level hillside villas have been designed to work with the steep slopes of the surrounding mountains. Their views are oriented towards unbuilt natural hillsides.

这是火烧岛(Fire Island)式的建筑粗野主义与中式茶园竹林的一次碰撞。由 CLOU设计的位于浙江武义的一个有80个温泉度假别墅的度假村于201612月获得了规划许可。 施工已在进行中,预计将于2019年中旬开业。

武义县位于浙江省中部的金华市南部,距离杭州市区157公里,地处上海3小时交通圈内。武义素有“中国东部温泉之乡”的美誉。优美的自然环境,深厚的古村文化,淳朴的民俗民风,宜人的气候条件,使武义成为浙江省内旅游的热点目的地。

秉着对现有自然环境的尊重,CLOU的设计将建筑群体沿着当地山坡山谷的形态而规划。滨水民居的夯土墙运用当地的土壤作为建筑材料来减少材料运输对当地环境的破坏和干扰。

极简主义的设计手法最大限度的实现了建筑本身的纯粹和轻奢的氛围塑造,同时确保了每个民居都能够独享开阔的自然美景。

Wuyi Resort

武义源素