CLOU.
We are
architects.
We are CLOU.
Loading (0)

Blending indoor and outdoor, Shanghai N.E.O Plaza proposes a new lifestyle destination for locals and tourists alike.

Client
Shanghai Songjun Co., Ltd.
Sector
Retail & Leisure
Status
Completed in 2020
Location
Shanghai, China
Scope
Architecture, Interiors, Landscape
Scale
24,400 sqm

Designing Future Communities

Shanghai N.E.O Plaza is a thirty minute drive south-west from Shanghai Pudong International Airport. It is located in a rapidly developing residential suburb which is a moderately famous tourist destination thanks to its preserved Song dynasty historic town.

retail architecture, entrance plaza, public space design, striped pavement, landscape architecture, shopping mall, shanghai, neo plaza, clou architects
retail architecture, shopping mall, outdoor mall, shanghai, neo plaza, clou architects,

The 24,500 square-metre outdoor mall comprises of shopping, entertainment and dining facilities with social gathering spaces at its core. To ensure footfall to all retail areas, three public squares connect diagonally from the main corner entrance to a large plaza in the south-west.

New & Ancient Mix

The stepped massing of the first two floors references the more intimate scale of the nearby ancient town. To achieve maximum commercial exposure, an iconic ring-like object sits on the roofs of the streetscape below.

The ring above is clad in textured glass allowing diners views out over the elevated terraces and city. The lower levels’ black and white terracotta strips are a contemporary reference to Shanghai’s “Shi Ku Men” brick architecture.

Project Team

Design Team
Construction Drawings/MEP/Structure
Shanghai New Construction Architectural Design Co., Ltd
Facade Consultant
Schmidlin Facade Consultancy
Photography
Shining Laboratory

Press Release

Site.

We are CLOU.